Skip to content

Generation Z.

Linkedin rapporterar – rekryterare idag anser att attrahera, anställa och behålla generation z kommer att vara en av deras största utmaningar de kommande åren. Så hur fungerar egentligen denna generation i arbetslivet? Och vad krävs för att skapa hållbara arbetsrelaterade relationer framöver? Här svarar vi på detta och mycket mer, så fortsätt läsa.

Generation Z – vilka är de egentligen?

Generation Z är individer födda mellan 1995 och 2012, eller ibland räknar man också 1997 till 2012. De är individualister, en digital generation som har kunnat skräddarsy sina intressen och drömmar, till stor del tack vare sociala medier. Principen “samma tid, samma kanal” gäller inte längre för den här generationen, de har inte behövt anpassa sig på samma sätt. Som “digitala infödingar“, vilket innebär att de är den första generationen som växt upp med internet som en naturlig del av vardagen, har Generation Z en egen distinkt stil och preferenser.

Podcasten SMW TALK har haft förmånen att gästas av Linda Åhnbrink, processledare på kompetensområden, en del av Göteborgsregionen

Du kan ta del av hela avsnittet här: SMW TALK Generation Z eller fortsätt läsa för en djupgående förståelse för Gen Z och framtidens rekryteringslandskap.

Linda börjar med att understryka att även om vi talar om Generation Z som “en generation” är det oerhört viktigt att inte generalisera dem. 

“De utgör en hel generation med betydande olikheter och är faktiskt den mest heterogena generationen någonsin” – Linda Åhnbrink

Linda förklarar att karaktäristiskt för generation Z är vilja att bidra till något större, de är socialt medvetna och inte rädda för att säga vad de tycker. I breda drag kan man beskriva dessa individer som otroligt drivna, men de förväntar sig också engagemang i utbyte. 

 

Varför är det så viktigt att förstå Generation Z?

År 2025 väntas Generation Z utgöra över en fjärdedel av den globala arbetskraften, vilket enligt LinkedIns nyligen publicerade rapport Future of Recruiting 2024 väcker nya frågor då många av dagens rekryterare känner sig osäkra på hur de ska attrahera och behålla denna unga talangpool. Faktum är att rekryterare till och med menar på att detta är en av de största utmaningarna inom talent acquisition framöver. Vi har länge talat om att det är en “arbetstagarens marknad“, och i ljuset av detta är det nu mer avgörande än någonsin att vi förstår kandidatresan som våra framtida talanger genomgår för att säkerställa kompetensförsörjningen framåt.

 

Så, vad söker Generation Z på en arbetsplats?

Mångfald och inkludering. Mångfald och inkludering är etiska och värdegrunder som Generation Z värderar högt. Enligt Linda ger en arbetsplats präglad av mångfald och inkludering företag möjligheten att visa att de accepterar människor som de är – att de accepterar varje individ precis som den är. Det skapar också en trygghet där du känner dig fri att vara dig själv på jobbet, med en social och psykologisk trygghet. Linda påpekar att kravet på sådana trygghetsfaktorer som sträcker sig bortom bara anställningstrygghet är något som särskiljer Generation Z från tidigare generationer.

Detta blir särskilt betydelsefullt eftersom 80% av Generation Z inte skulle söka jobb på en arbetsplats som inte delar deras värderingar

 

Utveckling. Vill du attrahera och behålla Generation Z, ja då behöver du kunna erbjuda personlig utveckling. De förutsätter att en arbetsplats kan svara på frågan “Vad är nästa steg?” och att man som arbetsgivare också kan leva upp till sina lovord.

“We know that Gen Z really values learning and development opportunities. If you’re not investing in their growth, you’re not going to be able to hold onto them. They will prioritize their own career development over any long-term commitment to an organization,” – Nicky Vallelly of Google Deepmind

 

Work-life balance. Work-life balance är en avgörande fråga för Generation Z som tar ett kliv bort från arbetsstrukturer som inte prioriterar psykiskt välmående. 

Den digitala eran har utvidgat arbetsplatsens fysiska gränser, vilket skapat nya utmaningar för arbetstagaren så väl som arbetsgivaren.  Enligt Linda kan Generation Zs digitala uppväxt ha gjort dem mer benägna att sätta gränser i det nya digitala arbetsklimatet, något de är betydligt skickligare på än många andra. I denna kontext avfärdar Linda även en vanlig myt om Generation Z, nämligen att de är lata. Enligt henne är de inte lata, utan snarare gränssättare. Hon lyfter frågan: “Lever vi för att arbeta eller arbetar vi för att leva?” som hon anser är en central knytpunkt för Generation Z.

“Det bygger inte på egoism, som många kanske tror när man säger att det är en individualistisk generation. Det handlar snarare om att de inte vill må dåligt, vare sig på jobbet eller hemma. Psykiskt välmående är en viktig fråga som präglar den här generationen, och i detta avseende spelar chefer och ledare en viktig roll.” – Linda Åhnbrink

Det är där av Inte förvånande att 77% av Generation Z prioriterat work-life balance som en av de viktigaste förmånerna hos en arbetsgivare idag. 

 

Engagerat ledarskap. Genom sitt arbete interagerar Linda ofta med individer från Generation Z och hon beskriver att det finns en oro, en oro för dåligt ledarskap. Generation Z ställer högre krav och är mer benägna att faktiskt byta jobb än tidigare generationer. I denna kontext menar Linda att ledarskapet är enormt viktigt. Enligt Linda vill Generation Z ha ledare de kan respektera, någon de vill följa och kan utvecklas med. 

 

Autenticitet. Inga mer tomma lovord – nu är det upp till bevis! Och enligt Linda behöver det inte vara perfekt. Generation Z är trötta på den perfekta fasaden som visas upp på Instagram. Generation Z efterfrågar autentiska ledare och företag som lever upp till de förväntningar de skapar. Linda gör liknelsen med Tinder – du vill inte bli överraskad av något som inte stämmer.

Linda understryker att det är viktigt att notera att Generation Z inte är en homogen grupp och att tanken att företag ska skräddarsy produkter och tjänster för att passa alla individers unika behov är förlegad. Hon menar på att det inte fungerar i praktiken och är inte heller ett autentiskt påstående.

“Istället, tänk på: Vem är ni? och förmedla era värderingar. Det är autentiskt.” – Linda Åhnbrink 

Ingen kan få allt, så det är viktigt att kommunicera tydligt vad som faktiskt erbjuds.

 

Hur engagerar vi Generation Z?

“Ge och du ska få” det menar Linda är grunden för att engagera Generation Z. Linda förtydligar att ge behöver inte bara innebära monetära förmåner eller gåvor. Vad Generation Z vill ha är mer relationellt bemötande, emotionellt stöd och personlig coachning och utveckling. Det är enligt Linda A och O för att skapa engagemang.

 

Employer Branding och Generation Z 

Med de tanke på de utmaningar som rekryterare globalt står inför när det kommer till att attrahera, rekrytera och behålla Generation Z är det ingen överraskning att Employer Branding kommer att förbli en kritisk prioritet det kommande året baserat på resultaten från Linkedins rapport Future of Recruiting 2024 

Linkedin rapporterar att för andra året i rad förväntas Employer Branding vara den rekryteringsfunktion som får den största ökningen av budget. Hela 57% av de TA som deltog i Linkedins rapport förutspår en ökad budget för Employer Branding under kommande året. 

 

Hur skapar vi content som lockar generation Z? 

Generation Z föredrar att kommunicera via digitala kanaler som sociala medier. Linda framhåller vikten av storytelling och videoformat för att engagera Generation Z genom att trycka på känslomässiga värden. Hon betonar också vikten av samarbete och uppmuntrar företag att erbjuda praktikplatser, examensarbete och delta i mässor.

Skip to Navigation